banner
focused-image

Jordi maakt kinderen digitaal wijzer als een van de mentoren van CoderDojo in Roosendaal en vertelt je daar graag meer over. CoderDojo is een wereldwijd initiatief dat het voor kinderen van 7 tot 17 jaar mogelijk maakt om onder begeleiding te experimenten met het programmeren van websites, apps en robots, het bouwen van games en nog vele andere nieuwe technieken. Bibliotheek West-Brabant heeft dit project in de regio opgepakt en organiseert elke maand een gratis activiteit. Als IT-partij verbinden wij ons graag aan dit initiatief !

Bij Veerman ICT vinden we belangrijk om kinderen digitale vaardigheden bij te brengen. Op deze manier bereiden we ze zo goed mogelijk voor op de toekomst. Techniek is wat ons betreft een belangrijke beroepstak nu en in de toekomst en vervult ook in de leefwereld van kinderen een steeds grotere tol. Kortom, jong geleerd is oud gedaan!

Bouwen en spelen in CoSpaces maakt digitaal wijzer

Bij CoderDojo leren kinderen alles over websites, games, apps en software door het zelf te doen. Elke maand gaan we aan de hand van een opdracht aan de slag vertelt Jordi. ‘Als mentoren zorgen we ervoor dat alle apparatuur is aangesloten en de benodigde materialen klaarliggen om direct aan de slag te gaan’. In februari gingen de kinderen aan de slag met CoSpaces. ‘We beginnen de activiteit met een uitleg over het lesplan van de dag waarna alle kinderen inloggen op een laptop. Ze gaan vandaag aan de slag gaan met het bouwen van een virtuele wereld in CoSpaces. Gedurende de activiteit lopen wij als mentoren rond om vragen te beantwoorden en geven we ze af en toe wat tips en trucs mee.’

“Na een uur fanatiek bouwen mochten de kinderen hun bouwwerk overzetten naar hun telefoon. Met behulp van een VR-bril speelden ze een spel in hun eigen gebouwde virtuele wereld. Hoe tof!”

Jordi zijn ervaring

“Toen ik van het initiatief hoorde heb ik me direct als vrijwilliger aangemeld. Kinderen zijn de toekomst en daarnaast bieden ze ons als mentoren ook een ander perspectief op techniek. Tijdens de CoderDojo worden er veel goede, gerichte vragen gesteld. Kinderen leren snel overweg te gaan met nieuwe technieken en het valt me op dat de ze hier erg creatief in zijn.’ vertelt Jordi enthousiast. ‘Ook de mentoren hebben allen een verschillende achtergrond waardoor we elkaar goed aanvullen en ook van elkaar leren.”

CoderDojo is er voor iedereen om met en van elkaar te leren. Jordi raadt het dan ook zeker aan de agenda in de gaten te houden. ‘Kinderen worden geïnspireerd om beter voorbereid te zijn op de toekomst. Programmeren is en zal steeds belangrijker zijn. Verder worden ze creatief geprikkeld om dingen te bouwen (digitaal), verbanden te leggen en leren kinderen tijdens CoderDojo bepaalde logica toe te passen.’

CoderDojo is voor iedereen

Iedere maand werken we aan een nieuwe opdracht, maar je mag ook je eigen opdracht kiezen. We werken bijvoorbeeld met Scratch, de micro: bit, Mojo de robot en met de 3D printer. CoderDojo is voor iedereen tussen de 7 en 17 jaar en het is dus niet erg als kinderen nog nooit geprogrammeerd hebt. Bij CoderDojo leer je van en met elkaar.

Doe jij mee met een van de komende activiteiten? Bekijk het programma en meld je aan op https://www.bibliotheekwb.nl/agenda/coderdojo.html

Neem contact met ons op