banner

End of Life Windows Server 2012 (R2), alles wat je moet weten

focused-image

Werk jij nog met een server die draait op het besturingssysteem Windows Server 2012 of Windows 2012 R2? Let dan goed op!

Op 10 oktober 2023 bereikt de besturingssoftware van deze servers de End of Life (EOL) fase en worden er geen kritieke beveiligingsupdates meer uitgebracht. Hierdoor lopen de servers een sterk verhoogd risico doelwit te worden van cyberinbraken en -aanvallen. Tijd dus om in actie te komen om de veiligheid van je werkomgeving te bewaken en weerbaar te blijven tegen de vele cyberdreigingen die vandaag de dag op jouw IT-omgeving afkomen.

Na 10 oktober worden er geen software updates (beveiliging- en niet-beveiliging), bugfixes, technische ondersteuning of updates van online technische aard meer voor de servers uitgebracht. De security rondom de server komt hiermee direct in het geding. Wij raden dan ook aan vanaf dat moment niet meer met deze server te werken. Je server is niet meer weerbaar tegen nieuwe kwetsbaarheden en beveiligingslekken zijn niet meer te verhelpen en/of voorkomen d.m.v. het installeren van updates.

End of Life Windows 2012 (R2)

Het grote gevaar van de EOL-fase is dat je na deze datum niet direct iets merkt aan de server. Op het eerste gezicht werkt hij nog prima waardoor actie niet nodig lijkt. Er zitten echter een aantal grote (onzichtbare) risico’s aan werken op de servers na de EOL-datum m.b.t. de betrouwbaarheid en beschikbaarheid:

  • Kwetsbaarheden: wanneer er nieuwe kwetsbaarheden worden ontdekt zal de server niet meer worden voorzien van updates om dit te verhelpen. Vooral voor producten die in verbinding staan met het internet wordt de kans op een digitale aanval aanzienlijk groter. Dit brengt een groot risico met zich mee voor de veiligheid van je gegevens en de continuïteit van je IT-omgeving.
  • Compatibiliteit: een server die niet meer up-to-date is kan een probleem vormen voor de samenwerking met andere systemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwere applicaties die niet meer of onstabiel (samen)werken met een verouderd besturingssysteem en/of een oude server.
  • Functionaliteiten: nu het besturingssysteem van de server geen updates meer ontvangt om fouten of kwetsbaarheden te verhelpen loop je het risico niet meer te kunnen aanhaken op nieuwe functionaliteiten doordat deze niet met jouw server kunnen communiceren.
  • Support: de server gaat vanaf nu niet meer mee in ontwikkelingen en beveiligingsupdates waardoor wij de veiligheid niet meer kunnen garanderen en het verlenen van support voor deze servers bijna niet meer mogelijk is.

Wanneer je geen actie onderneemt komt er een dag dat de server niet meer functioneert maar waarschijnlijk ben je daarvoor al slachtoffer van een cyberinbraak. Laten we dit voorkomen en kijken hoe je van de situatie gebruik kunt maken om jouw IT-omgeving van de toekomst meer vorm te geven.

Onze rol als IT-partner

Het vernieuwen van een Windows Server met een verouderd besturingssysteem vereist een doordacht migratie pad en een goede afstemming met andere systemen. Wij gaan dan ook graag met je in gesprek om te kijken wat een passende volgende stap is. Op deze manier haal je het maximale resultaat, een veilige en up-to-date moderne werkomgeving, uit het einde van het tijdperk Windows Server 2012.

 

 

Neem contact met ons op

ook interessant

Ben jij je bewust van je rol als dataeigenaar?

Onze online identiteit speelt een belangrijke rol in wat we mogen op internet en in online omgevingen. Over deze nieuwe identiteit is bij gebruikers nog zoveel onbekend dat we niet bewust om (kunnen) gaan met deze waardevolle online persoonlijkheid. We loggen overal zo gemakkelijk en snel mogelijk in en hebben niet in de gaten met wie we o.a. op deze manier onze persoonlijke online data delen.

Leestijd: 3 min
preview-post

Veerman ICT is Microsoft Modern Work partner

Wij hebben de Microsoft designation Modern Work behaald!

Leestijd: 2 min
preview-post

De expertise van de toekomstbestendige IT-partner

Onze rol als IT-partner is continue in ontwikkeling. Enerzijds door de snelle komst van nieuwe technieken en anderzijds door de veranderde vraag en behoefte van klanten. Waar bedrijven jaren geleden vooral op zoek waren naar producten krijgen we als IT-partij anno 2021 steeds vaker detacheringsvragen. Bedrijven willen volledig op onze service kunnen bouwen zodat ze zelf de focus houden op hun business en dat begrijpen wij volkomen!

Leestijd: 4 min