banner

End of Life Windows Server 2012 (R2), alles wat je moet weten

focused-image

Werk jij nog met een server die draait op het besturingssysteem Windows Server 2012 of Windows 2012 R2? Let dan goed op!

Op 10 oktober 2023 bereikt de besturingssoftware van deze servers de End of Life (EOL) fase en worden er geen kritieke beveiligingsupdates meer uitgebracht. Hierdoor lopen de servers een sterk verhoogd risico doelwit te worden van cyberinbraken en -aanvallen. Tijd dus om in actie te komen om de veiligheid van je werkomgeving te bewaken en weerbaar te blijven tegen de vele cyberdreigingen die vandaag de dag op jouw IT-omgeving afkomen.

Na 10 oktober worden er geen software updates (beveiliging- en niet-beveiliging), bugfixes, technische ondersteuning of updates van online technische aard meer voor de servers uitgebracht. De security rondom de server komt hiermee direct in het geding. Wij raden dan ook aan vanaf dat moment niet meer met deze server te werken. Je server is niet meer weerbaar tegen nieuwe kwetsbaarheden en beveiligingslekken zijn niet meer te verhelpen en/of voorkomen d.m.v. het installeren van updates.

End of Life Windows 2012 (R2)

Het grote gevaar van de EOL-fase is dat je na deze datum niet direct iets merkt aan de server. Op het eerste gezicht werkt hij nog prima waardoor actie niet nodig lijkt. Er zitten echter een aantal grote (onzichtbare) risico’s aan werken op de servers na de EOL-datum m.b.t. de betrouwbaarheid en beschikbaarheid:

  • Kwetsbaarheden: wanneer er nieuwe kwetsbaarheden worden ontdekt zal de server niet meer worden voorzien van updates om dit te verhelpen. Vooral voor producten die in verbinding staan met het internet wordt de kans op een digitale aanval aanzienlijk groter. Dit brengt een groot risico met zich mee voor de veiligheid van je gegevens en de continuïteit van je IT-omgeving.
  • Compatibiliteit: een server die niet meer up-to-date is kan een probleem vormen voor de samenwerking met andere systemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwere applicaties die niet meer of onstabiel (samen)werken met een verouderd besturingssysteem en/of een oude server.
  • Functionaliteiten: nu het besturingssysteem van de server geen updates meer ontvangt om fouten of kwetsbaarheden te verhelpen loop je het risico niet meer te kunnen aanhaken op nieuwe functionaliteiten doordat deze niet met jouw server kunnen communiceren.
  • Support: de server gaat vanaf nu niet meer mee in ontwikkelingen en beveiligingsupdates waardoor wij de veiligheid niet meer kunnen garanderen en het verlenen van support voor deze servers bijna niet meer mogelijk is.

Wanneer je geen actie onderneemt komt er een dag dat de server niet meer functioneert maar waarschijnlijk ben je daarvoor al slachtoffer van een cyberinbraak. Laten we dit voorkomen en kijken hoe je van de situatie gebruik kunt maken om jouw IT-omgeving van de toekomst meer vorm te geven.

Onze rol als IT-partner

Het vernieuwen van een Windows Server met een verouderd besturingssysteem vereist een doordacht migratie pad en een goede afstemming met andere systemen. Wij gaan dan ook graag met je in gesprek om te kijken wat een passende volgende stap is. Op deze manier haal je het maximale resultaat, een veilige en up-to-date moderne werkomgeving, uit het einde van het tijdperk Windows Server 2012.

 

 

Neem contact met ons op

ook interessant
preview-post

Is deze e-mail wel veilig? Deze 5 tips helpen je verder

Cybercriminelen worden steeds sociaal vaardiger waardoor een valse e-mail bijna nauwelijks meer te onderscheiden is van een e-mail die veilig is. Met deze 5 tips leer je hoe je snel een e-mail kunt beoordelen en veilig kunt blijven e-mailen!

Leestijd: 3 min
preview-post

Veerman ICT & Playdôme – een unieke samenwerking

Al ruim 12 jaar zijn we als IT-partner betrokken bij de leisure bedrijven van Nicky Broos. De afgelopen jaren stond de samenwerking in het teken van het opzetten en verwezenlijken van Playdôme Roosendaal. We hebben meegedacht over de best passende IT-faciliteiten zowel voor de gasten als voor de medewerkers. En zijn als projectleider betrokken geweest om de uitvoering soepel te laten verlopen. Wij zijn trots op het eindresultaat en blijven samen verbeteren om aan de verwachtingen van de toekomst te kunnen blijven voldoen.

Leestijd: 2 min
preview-post

Solide security is essentieel voor uw bedrijfssucces

Uw interne netwerk is een platform waarop data, applicaties en devices samenkomen. Wie toegang heeft tot het bedrijfsnetwerk kan bij allerlei gevoelige informatie. Netwerkbeveiliging is daarmee de basis geworden om veilig met klantgegevens en vertrouwelijke informatie om te gaan. Welke oplossing hiervoor het meest geschikt is, is voor iedereen anders. De engineers van Veerman ICT helpen u graag met het samenstellen van de juiste mix voor een veilig en betrouwbaar bedrijfsnetwerk.

Leestijd: 4 min