banner

Security: een gelaagde en gefaseerde oplossing werkt

focused-image

Security en het Nederlandse MKB zijn niet altijd een gelukkig huwelijk. Net als aan andere bedrijfsbudgetten worden ook aan IT-uitgaven bepaalde grenzen gesteld. Een gedegen security oplossing kan hiervan een flink deel opslokken en bovendien is de ROI bij deze uitgaven niet altijd evident. Om aan te geven dat een gedegen security oplossing wel degelijk in het budget van het MKB past gaan we in gesprek met Michaël Freijser, netwerkengineer bij Veerman ICT. “Met de gelaagde én gefaseerde oplossing krijgen we vaak alle neuzen dezelfde kant op”.

In veel bedrijven werken mensen op kantoor. Werken wordt echter steeds flexibeler waardoor medewerkers steeds meer buiten de deur zijn of in een buitendienst, sales- of vertegenwoordigingsfunctie zitten. Door de jaren heen bouwt u onbewust een behoorlijk klantenbestand met persoonsgegevens van klanten en leveranciers op. Gegevens die goed beveiligd moeten worden, om aan een duurzame toekomst te kunnen bouwen met een schone reputatie en tevreden stakeholders.

Onwetendheid rondom security

Bij veel Nederlandse bedrijven heerst een gevoel van angst en onwetendheid als het om security gaat. “De mensen die verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen van IT zijn erg onder de indruk van wat zich regelmatig in het nieuws verspreid”, vertelt Freijser. “Cryptolocker hier, malware daar en de AVG natuurlijk, die van organisaties verlangt dat ze veilig omgaan met data. De security onmiddellijk verbeteren is vaak een grote wens.”

Het naar een hoger niveau tillen van de IT-omgeving is dan ook een vraag die regelmatig voorbij komt. “En dat is vaak ook hoog nodig”, beaamt Michaël. Bedrijven zijn flexibel met thuiswerken en medewerkers pluggen dagelijks in op netwerken bij klanten. Terug op de zaak maken ze weer gebruik van het bedrijfsnetwerk en kan malware via normale communicatie eenvoudig binnensluipen.

Low budget security

De wens binnen bedrijven is veelal duidelijk: zo goed mogelijke beveiliging voor een beperkt budget. Geen enorme uitgaven in één keer, maar liever gefaseerd. Kleinere ingrepen met de juiste impact waardoor het budget technisch en organisatorisch beter behapbaar is. Dat is volgens Michaël heel goed te verwezenlijken en zelfs aan te raden.

Het implementeren van Cisco Umbrella is een goede start. In eerste instantie op het hoofdkantoor maar naar wens ook op laptops, endpoints en/of zelfs op enkele thuislocaties. Een goed product met degelijke first line DNS-security dat malware niet eens de kans geeft om schade aan te richten. “Umbrella zet de standaard DNS-verwijzing om naar Umbrella”, legt Michaël uit. “Daardoor gaat iedere netwerkaanvraag eerst langs Umbrella. Dat is meteen een hele geruststelling.

Waarom het budget technisch zo interessant is? Umbrella is een relatief goedkope security oplossing en goed te installeren in vrijwel elke netwerkomgeving.

Beveilig niet alleen je poort maar ook je schutting

Umbrella is een grote eerste beveiligingsslag, maar daarna moet ook de firewall en het wireless netwerk eraan geloven. “Security is meerlaags”, legt Michaël uit. “Ik vergelijk het altijd met een huis. Als je alleen investeert in een gloednieuwe poort, maar je oude schutting brokkelt af, dan loop je die zo omver. Vervolgens staat de achterdeur open en je kluis op een kier. Dat is vragen om problemen.” Laat dus altijd goed kijken naar de Firewall en het netwerksysteem om een compleet beveiligde omgeving te kunnen garanderen.

Alle neuzen dezelfde kant op

De gelaagde oplossing is haalbaar en realistisch voor elk bedrijf onafhankelijk van omvang en grootte. Michaël Freijser spreekt uit ervaring en durft te zeggen “Een security oplossing kan op een dusdanige manier flexibel aangeboden worden, dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Zelfs het management, dat het eigenlijk heel moeilijk vindt om geld uit te geven aan security, is op deze manier vaak overtuigd van de noodzaak.

Bekijk ook onze uitlegvideo. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Uw Data Beveiligd. 

Kan ik je helpen?

Neem contact op met
Michaël, Netwerk Specialist

ook interessant
preview-post

Single Sign On (SSO): handig én veilig?

Gebruikers verlangen naar technologie die gebruiksvriendelijk en duidelijk is, privé maar ook steeds meer zakelijk. Thuis zijn we gewend wachtwoorden op devices te onthouden, automatisch in te loggen of maken we gebruik van vingerafdrukken of gezichtsherkenning om in te loggen op apps of online omgevingen. Dit gemak verwacht men ook steeds vaker in een werkomgeving.

Leestijd: 3 min
preview-post

Veerman ICT & Playdôme – een unieke samenwerking

Al ruim 12 jaar zijn we als IT-partner betrokken bij de leisure bedrijven van Nicky Broos. De afgelopen jaren stond de samenwerking in het teken van het opzetten en verwezenlijken van Playdôme Roosendaal. We hebben meegedacht over de best passende IT-faciliteiten zowel voor de gasten als voor de medewerkers. En zijn als projectleider betrokken geweest om de uitvoering soepel te laten verlopen. Wij zijn trots op het eindresultaat en blijven samen verbeteren om aan de verwachtingen van de toekomst te kunnen blijven voldoen.

Leestijd: 2 min
preview-post

10 redenen waarom een M365 Cloud Back-up belangrijk is

‘Microsoft maakt toch een automatische back-up van mijn data in de cloud?’ Dit is een uitspraak die wij regelmatig van Office 365-gebruikers te horen krijgen. Deze aanname is helaas niet helemaal juist.

Microsoft biedt inderdaad opties zoals bewaartermijnen, prullenbak-instellingen en versiebeheer voor het tijdelijke behoud van data. Het behoud van data buiten deze beperkte termijn is jouw eigen verantwoordelijkheid als dataeigenaar.

Leestijd: 3 min